Chatbot ako moderná učebnica

Obsah

Modernizácia školstva a digitalizácia obsahu sú v posledných rokoch veľmi skloňované pojmy. Niektorí začali skenovaním meotarových fólií do prezentácie v PowerPoint-e, potom prišli PDF súbory, šikovnejší si vytvorili webové stránky a niektorí z vás, s ktorými spolupracujeme, používajú aj OneNote na vytvorenie digitálneho vzdelávacieho obsahu pre študentov.

Na konferencii Microsoft pre školstvo 2018 sme vám priniesli trošku odvážnejší pohľad na budúcnosť v školách a ako novú víziu pre digitálny vzdelávací obsah sme vám predstavili technológiu s názvom Chatbot.

Chatbot je akýsi konverzačný robot, schopný rozprávať sa ľudskou rečou. Mal by chápať, čo mu človek píše a mal by vedieť odpovedať tak, aby používateľ bol ochotný sa s ním rozprávať. Na to môžete využiť Microsoft kognitívne služby. Jednoduchého chatbota si môžete vytvoriť aj vy. Zložitejší chatbot bude potrebné naprogramovať zložitejšími procesmi.

Vytvorenie jednoduchého chatbota

Aby chatbot vedel správne odpovedať, musíme mu prideliť akúsi vedomostnú databázu. Pre vytvorenie jednoduchého chatbota s vedomostnou databázou môžete využiť aplikáciu QnA Maker na stránke www.qnamaker.ai. Na stránke sa zaregistrujte so svojim Microsoft kontom a v menu vyberte možnosť Create new service. Po pridaní názvu máte dve jednoduché možnosťi ako prideliť chatbotovi “vedomostnú databázu”:

  1. z URL adresy – nájdite stránku napríklad s otázkami a odpoveďami (FAQ) a URL adresu skopírujte do prideleného poľa. Takto môžete pridať aj viacero adries.
  2. zo súboru .tsv, .pdf, .doc a .xlsx – pripravte si jednoduchý dokument s otázkami a odpoveďami a ten nahrajte cez tlačidlo Select file.

Z vašich zdrojov sa vytvrorí jednoduchá tabuľka, ktorá spáruje vaše otázky s odpoveďami. Občas je potrebné odpovede alebo otázky upraviť (z URL adries najčastejšie, kvôli formátovaniu) alebo si môžete prispôsobiť úvod a pozdrav. Pri každej zmene sa pole označí zelenou farbou. Nezabudnite si vždy každú zmenu uložiť cez tlačidlo Save and retrain.

Následne si môžete chatbota otestovať kliknutím na záložku Test.

Publikácia chatbota

Kliknutím na tlačidlo Publish vypublikujete svojho chatbota pre klasickú webovú stránku.

Na to, aby ste chatbota mohli plnohodnotne využívať, odporúčame využiť služby Microsoft Azure, ktoré ponúka prácu s AI a Cognitive services, teda môžete si vytvoriť svojho vlastného Web App Bota. Podrobnú dokumentáciu, ako si vytvoriť tohto Web App Bota nájdete v tomto návode.

Služby Microsoft Azure sú pre školy (učiteľov) spoplatnené a je potrebné sa zaregistrovať s vlastnou kreditnou kartou, no študenti môžu využiť špeciálnu ponuku Microsoft Azure pre študentov s kreditom zadarmo a nie je potrebné mať kreditnú kartu. Viac informácií nájdete na https://azure.microsoft.com/en-us/free/students/

Minecraft Chatbot

Pre lepšiu ilustrácu ako chatbot funguje, pripravili sme pre vás Minecraft chatbota, ktorý je vytvorený na základe nášho kurzu Začíname s Minecraft: Education Edition. Z informácií, ktoré sú uvedené v kurze sme vytvorili databázu vedomostí pre Minecraft chatbota a budeme veľmi radi ak jeho služby využijete aj pri vyučovaní.

Prečo je to výhodné? Študent sa kedykoľvek chatbota môže spýtať otázku a dostane odpoveď s možnosťou prekliku na stránku s ďalšími informáciami.

Minecraft chatbota nájdete na stránke:

aka.ms/minecraftbot

 

Zdieľajte alebo čítajte ďalej

Facebook
Twitter
LinkedIn