Hodina kódu 2019: AI a prevencia pred požiarmi

Obsah

Aj v roku 2019 (ako každý rok) sa spoločnosť Microsoft zapája do celosvetovej iniciatívy Hour of Code – Hodina kódu, ktorou podporuje vyučovanie základov programovania u všetkých. Tento rok je však výnimočný, prinášame vám unikátny návod, ktorý prináša vyučovanie nielen základov programovania, ale aj základy využitia umelej inteligencie vo vysoko aktuálnej téme – prevencii pred lesnými požiarmi. Na celú túto aktivitu bol vytvorený špeciálny svet v hre Minecraft: Education Edition. Za bežných okolností, aby ste si mohli spustiť Minecraft: Education Edition je potrebné mať Office 365 účet a prípadne aj zakúpenú licenciu na túto hru. Ale práve pre iniciatívu Hour of Code nič z toho nepotrebujete! Stačí nainštalovať Minecraft: Education Edition a nový svet Hodina kódu máte k dispozícii zdarma! A ešte jedna dôležitá vec – celý svet je v slovenčine 🙂

Odkiaľ si stiahnuť Minecraft: Education Edition?

Navštívte stránku https://education.minecraft.net/hour-of-code a postupujte podľa pokynov na stránke. Aby ste však nemuseli sťahovať aplikáciu pre každý počítač samostatne, odporúčame stiahnuť tento inštalačný súbor, ktorý jednoducho môžete použiť na všetky počítače.

Metodický list pre učiteľa

Aj napriek tomu, že celý svet je v slovenčine máte obavy, že žiaci možno hru Minecraft ovládajú omnoho lepšie ako vy, alebo téma umelej inteligencie nie je niečo čo práve ovládate, pripravili sme pre vás metodický list v slovenčine, ktorý vám môže pomôcť v príprave na túto Hodinu kódu.

V metodickom liste nájdete nielen učebné ciele, ale aj pomocné otázky na tému lesných požiarov či umelej inteligencie. Nájdete tam aj základy ovládania v hre Minecraft, slovníček pojmov, zadania jednotlivých programátorských úloh a aj ich riešenia.

Metodický list si zdarma môžete stiahnuť z odkazu aka.ms/hodinakodu2019metodika.

 

Pracovný list pre žiaka

Ako sme spomenuli, nový svet, v ktorom sa žiaci učia základy programovania, umelej inteligencie ale aj prevencie pred lesnými požiarmi je celý v slovenčine, avšak znenie programátorských zadaní je aj tak v angličtine. Preto sme pre vašich žiakov pripravili pracovný list, ktorý obsahuje do slovenčiny preložené jednotlivé programátorské zadania a aj tipy.

Pracovný list pre žiakov si tiež zdarma môžete stiahnuť z odkazu aka.ms/hodinakodu2019metodika.

Certifikát

Ako pamiatku a ocenenie snahy na túto Hodinu kódu 2019 sme pre vás pripravili špeciálny certifikát, ktorý si tiež môžete stiahnuť, vytlačiť a potom stačí už len dopísať mená žiakov.

Stiahnite si metodický list a pracovný list pre žiaka zdarma na aka.ms/hodinakodu2019metodika

Ak v niektorých z dokumentoch nájdete nejakú chybu, dajte nám vedieť, radi ju opravíme 🙂

Verím, že vám tieto materiály pomôžu a o úspešnosti Vašej Hodiny kódu nám určite dajte vedieť na našom Facebookovom profile www.facebook.com/vzdelavameprebuducnost

Zdieľajte alebo čítajte ďalej

Facebook
Twitter
LinkedIn